Den 20. september talte Præsident Mahmoud Abbas ved åbningen af FNs 72. Generalforsamling i FN i New York

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=779176

Jeg har imidlertid valgt at koncentrere mig om talens udmeldinger om Gaza i den aktuelle spændte situation mellem de to største palæstinensiske partidannelser Fatah og Hamas.

Af Marianne Risbjerg Thomsen

Det har i den sidste tid svirret med rygter om indblanding udefra fra mellemøstlige stormagter, om indsættelse af Fatahs tidligere torturbøddel i Gaza, Muhammad Dahlan, som leder af Gaza – og indsat af hvem? Der er forslag om både Abbas, Hamas, Israel og Ægypten–

Forringede humanitære forhold De sidste par måneder er den humanitære situation i det krigshærgede Gaza blevet drastisk forværret, idet Gaza, på grund af Saudi Arabiens aktuelle forfølgelse af Qatar, har været totalt afskåret fra den økonomiske støtte fra Emiren i Qatar, der har holdt befolkningen i live. Derudover har al-Sisis Ægypten de sidste år bakket solidarisk op om Israels totale blokade af Gaza. Som sidste trin har Abbas benyttet sig af Gazas nødsituation til – gennem drastiske nedskæringer af Ramallah regeringens økonomiske støtte til administrationen af Gaza, til sundhedssektoren og til undervisningssektoren – at skabe den totale elendighed, der nu endelig kan få Gazas befolkning til at rejse sig mod Hamas’ de facto regering.

Den udløsende faktor

Den udløsende faktor for Abbas’ aktuelle raseri mod Hamas skyldtes den nylige oprettelse af en ’administrativ komité’, der i den kaotiske situation i Gaza skulle fungere som en ’nødregering ’ og erstatte den officielle Hamasregering, som var blevet nedlagt i forbindelse med indgåelsen af den sidste store forsoningsaftale i april 2014. Abbas truede nu med at forøge nedskæringerne af den økonomiske støtte med 100% med mindre ’nødregeringen’ straks blev nedlagt.

Hamas samarbejder med Ægypten igen I denne vanskelige situation valgte Hamas at genoptage et samarbejde med Ægypten omkring grænsen ind til det uroplagede Sinai, hvor de foreslog oprettelsen af en fælles militærzone anlagt mellem Gaza og Ægypten. Gaza var på det tidspunkt selv blevet angrebet af en selvmordsbomber fra Sinai, og havde således fælles interesser med al-Sisi.

For et par uger siden blev Hamas’ ledelse dernæst inviteret til møde i Cairo med den ægyptiske efterretningstjeneste angående oprettelsen af en ny forsoningsaftale mellem de to stridende palæstinensiske partier, samt om afholdelsen af de længe udsatte valg til parlament, præsidentpost og kommunalvalg.

Da den ægyptiske regering ligeledes inviterede repræsentanter for Fatah til forsoningsforhandlingerne i Cairo, satte Abbas den betingelse, at han kun ville deltage i forhandlingerne, hvis Hamas straks accepterede at nedlægge sin nye ’administrative komité’, overgive styret af Gaza til regeringen i Ramallah og støtte afholdelsen af valg til parlament, præsidentpost og kommunalvalg.

Hamas sparker bolden over på Abbas’ banehalvdel

På vej hjem fra mødet i Cairo den 17. september meddelte Hamas’ leder Haniyaeh at de med øjeblikkeligt varsel nedlagde den omtalte ’administrative komité’, at de bakkede op om de lovede valghandlinger og at de forventede, at Abbas nu ville standse sine drastiske nedskæringer af Gazas økonomi. De inviterede Abbas til straks at sende en regeringsdelegation til Gaza for at overtage regeringsmagten. .  Bolden var dermed sendt tilbage til Abbas’ bane, og siden den 17. september har befolkningen i Gaza spændt afventet ophøret af de nævnte økonomiske besparelser.

Middleeastmonitor kommenterer situationen den 20. september i en artikel med titlen ’Er Abbas parat til at afslutte sin afstraffelse af Gaza?’, mens Elior Levy fra Ynet henviser til de mange tidligere afgivne løfter, som Abbas har fremsat om afholdelse af demokratiske valghandlinger.

Valg undersøgelse Maannews kommenterer i sit referat af Abbas’ tale i FN, at Center for Policy and Survey Research den 19. september har gennemført en valgundersøgelse, der viser, at det ville være katastrofalt for Abbas at afholde snarlige valg. To-trediedele af befolkningen kræver Abbas’ afgang. Målingen viser yderligere, at hvis der blev afholdt præsidentvalg i dag, og det kun var Abbas fra Fatah og Haniyeh fra Hamas der blev opstillet, ville 50% stemme på Haniyeh, og kun 42% ville stemme på Abbas.

About The Author