Besat palæstinensisk land er til leje for turister på Airbnb

Israelsk bosættelse ved Bethlehem

Du skal tjekke en ekstra gang, hvis du lejer en lejlighed i Israel og ikke ønsker at havne i en israelsk bosættelse.

Det internationale boligudlejningsfirma Airbnb bliver mødt af protester, efter at det er kommet frem, at flere af de oplistede boliger på hjemmesiden er israelske bosætterhjem beliggende på besat, palæstinensisk land.

Der udlejes aktuelt 13.000 boliger under landekoden ’Israel’ via Airbnb’s hjemmeside. Men det er ikke til at se, om boligen rent faktisk befinder sig indenfor staten Israels område eller på besat palæstinensisk område.

Ifølge blandt andet The Guardian og Al Jazeera befinder befinder dusinvis af udlejningsboligerne på Airbnb sig i israelske bosættelser, som er ulovlige efter international lov. For jødiske bosætterhjem kan geografisk noteres som en del af Israel, selvom de befinder sig på Vestbredden og i Østjerusalem.

Palæstinensiske Airbnb-udlejninger står noteret under De Palæstinensiske Områder.

Læs artikel »Airbnb lists properties in illegal Israeli settlements« på The Guardian

Bosætterhjemmene udlejes ikke udelukkende af personer, der selv opholder sig andetsteds under udlejningen, men sker også ud fra propagandistiske motiver.

Nogle bosætterne ønsker med udlejningen desuden at imødegå den fortsat voksende, internationale boykotkampagne mod israelske bosætterprodukter, skriver New York Times.

Læs artikel »West Bank Settlers’ Listings on Airbnb Draw Palestinian Anger«

Internationale protester

Situationen har affødt protester fra flere sider.

Den palæstinensiske ambassadør Husam Zomlot kalder det »kriminelt,« at det kan lade sig gøre og mener, at Airbnb retsligt må drages til ansvar.

– Hjemmesiden reklamerer for stjålen ejendom og jord, siger han til Al Jazeera.

Solidaritetssiden ‘Sum of Us’ har iværksat en underskriftsindsamling for at få Airbnb til at stoppe med at give bosætterne denne platform, da udlejningen af bosætterhjem er i strid med Genevekonventionen.

Den internationale domstol har dømt bosættelserne på Vestbredden og i Østjerusalem ulovlige.

Link til underskriftindsamling

Airbnb tjener selv på bosætterudlejningen via afgifter fra udlejere og lejere.

Bosættelsernes omfang er voksende

Der bor omtrent 550.000 israelske bosættere på den besatte Vestbred og i palæstinensisk Østjerusalem. De fordeler sig mellem omtrent 125 af Israel statsanerkendte bosættelser, og cirka 100 regeringsstøttede såkaldte outpost, som er interimistiske boliger, der fungerer som forløbere til egentlige bosættelser.

Bosættelserne varier i størrelser fra over 60.000 indbyggere til under 100 personer.

Bosætternetværket er konstrueret på kryds og tværs af Vestbredden således så mest mulig palæstinensisk jord kan konfiskeres og det dertil etablerede vejnet er forbeholdt jøder.

Vejnettet forhindrer palæstinensere i at bevæge sig mellem deres byer og landsbyer, arbejdspladser, uddannelsessteder, hospitaler, familier osv., og umuliggør et levedygtigt og sammenhængende palæstinensisk samfund.

Befolkningstilvæksten i bosættelserne er to en halv gange højere end i resten af den israelske befolkning (Kilde: B’tselem).

Artiklen har tidligere været bragt på Modkraft.dk

About The Author