Endnu en “krig” i Gaza

I den danske presse fremstilles det, som om Hamas startede denne ’krig’ ved at sende raketter ind over Israel. Og Israels støtter fremhæver bestandigt Israels ret til at forsvare sig.

Over 200 mennesker er dræbt i Gaza og mere end 1200 såret, de fleste civile, heriblandt mange børn. Kun én israeler er dræbt, og få israelere er såret.

Men det begyndte ikke med Hamas’ raketter. Som det er beskrevet her på hjemmesiden i artikler fra 21. juni, 24. juni og 14. juli, kom det israelerne meget på tværs, at Hamas og Fatah nåede en forsoningsaftale i maj og dannede en enhedsregering. Israel kræver at bestemme, hvordan deres modpart sammensætter sin forhandlingsdelegation, og Hamas vil Israel ikke acceptere.

Man forestille sig, hvilket ramaskrig, der ville lyde, hvis palæstinenserne tillod sig noget lignende. Premierminister Nethanyahu rasede, erklærede ethvert samarbejde for ophørt og beskyldte palæstinenserne for at sabotere fredsforhandlingerne, som netop var kollapset endnu en gang.

Den klapjagt, som Israel iværksatte overfor Hamas indebar, at langt over tusinde hjem blev gennemrodet i natlige raids, over 500 blev arresteret, flere blev dræbt.

Blandt de arresterede var der flere parlamentsmedlemmer, ligesom der også var mange, som ellers var blevet løsladt i forbindelse med fangeudvekslingen i 2011 efter mange års indespærring. Samtidig med alt dette, begyndte israelerne også på ny at bombe i Gaza.

I ca. 2 uger har Hamas nu sendt raketter ind over Israel, hvilket ikke har afstedkommet større ødelæggelser, fordi Israel med USA’s hjælp har udviklet et effektivt missilskjold. Det har dog nok været til stor gene, at sirenerne har lydt flere gange dagligt, så folk skulle i beskyttelsesrum.

Israels bombardementer derimod har været og er effektive, som det fremgår ovenfor, og gazanerne har ingen beskyttelsesrum og intet raketforsvar. Det i forvejen stærkt forarmede land er blevet endnu mere ødelagt.

Forleden fremkom den egyptiske præsident al-Sisi med et forslag til våbenhvile, som i forvejen var stemt af med israelerne, mens Hamas måtte læse om det i pressen.

 

 

About The Author