Israel intervenerer i kommunalvalg i Palæstina

Den havarerede forsoning mellem Fatah og Hamas har igen ført til strid i Palæstina og indblanding fra Israel.

Striden drejer sig denne gang om det første ’reelle’ palæstinensiske kommunalvalg efter opdelingen af Palæstina i 2007 i en Fatah-styret Vestbred og et Hamas-styret Gaza.

Palæstinensiske kommunalvalg

De palæstinensiske kommunalvalg har haft en stor historisk betydning for Hamas, idet det var i forbindelse med de amerikansk inspirerede kommunalvalg i 2004-5, at Hamas opgav sin kamp mod den israelske overmagt i den 2. Intifada og gik ind i ’det politiske rum’ som et politisk parti.

Valget blev et gennembrud for Hamas, der vandt adskillige borgmesterposter og hermed lagde grunden til den store valgsejr ved parlamentsvalget i januar 2006.

Men da Fatah-regeringen udskrev kommunalvalg i 2012 i en demokratisk meget utilfredsstillende form, afviste Hamas-regeringen i Gaza at deltage.

Mislykket palæstinensisk enhedsregering

Efter et stort folkeligt pres både på Vestbredden og i Gaza lykkedes forsoningen mellem Fatah og Hamas omsider, og i juni 2014 oprettedes en foreløbig, teknokratisk enhedsregering, der skulle forberede kommunalvalg, parlamentsvalg og præsidentvalg.

Forsoningen holdt imidlertid ikke længe, og siden april 2015 er alle nye forsoningsforsøg brudt sammen.

PA udskriver valg

Da Selvstyreregeringen PA i Ramallah pludselig den 23. juni 2016 udskrev kommunalvalg i alle palæstinensiske territorier, valgte Hamas til manges overraskelse at stille op

Deres holdning havde indtil da været, at det ikke gav nogen mening at udskrive valg, før forsoningen var på plads.

Men nu sker det altså alligevel. Opstillingslisterne skal være afleveret i slutningen af august, og valgene finder sted den 8. oktober i 400 lokalråd på Vestbredden og i Gaza.

Valgkommissionen rejser til Gaza

Den 17. juli afholdt lederen af den palæstinensiske centrale valgkommission Hanna Nasser et møde med Hamas-ledelsen i Gaza.

Ved et efterfølgende pressemøde udtalte Nasser: ”Vi håber, at kommunalvalgene vil være objektive og transparente samtidig med, at de vil være et glimt af håb om, at vi bagefter kan gå videre til parlamentsvalg og præsidentvalg.”

Han bemærkede, at der ville være lokale og internationale observatører til stede ved valgene. Derudover ville der også være repræsentanter fra de lokale palæstinensiske partidannelser samt lokale kontrollanter for at garantere transparensen i valghandlingerne.

Ismail Haniyeh og andre topledere, der havde deltaget i mødet med Hanna Nasser, ønskede den centrale valgkommission velkommen til Gaza og afgav et løfte om at oprette passende rammer for de lokale valghandlinger.

Haniyeh opfordrede det palæstinensiske folk og alle partierne til at gøre deres bedste for at kommunalvalgene blev en succes og tilføjede, at han håbede, at valgene ville føre til et ophør af den interne strid og til oprettelse af rammer for det kommende parlamentsvalg.

Frygt for politisk sejr til Hamas

Den israelske journalist Amos Harel skrev den 7. august i Haaretz, at PA og de fleste Fatah-ledere er overbeviste om, at de vil vinde valgene, men at det israelske sikkerhedsapparat er meget mindre sikkert. Hamas’ uventede beslutning om at deltage i lokalvalgene kunne underminere Fatah-regeringens position og styrke Hamas på Vestbredden.

Amos Harel vurderer: ”Teoretisk kunne Israel lægge bureaukratiske forhindringer i vejen for valget, men det ville være et farligt træk. Israelsk intervention i en demokratisk palæstinensisk proces ville ikke blive godt modtaget af det internationale samfund.”

15. august meddeler Hamas, at man er begyndt at overveje at boykotte kommunalvalget, med mindre Fatah-regeringen i Ramallah ophører med at arrestere Hamas’ ledere på Vestbredden.

Ifølge Times of Israel den 26. august har en gruppe politikere fra PA tryglet Mahmoud Abbas om at aflyse kommunalvalget af frygt for en overvældende sejr til Hamas.

Shin Bet slår til  

Den israelske journalist Jack Khoury fra Haaretz skriver den 18. august, at den israelske efterretningstjeneste Shin Bet dagen før havde arresteret Hamas’ eneste medlem af PA’s centrale valgkommission Mohammed Abu-Kwaik i hans hjem i flygtningelejren al-Amar i Ramallah.

Samtidig meddelte Hamas, at mere end 20 af dets aktivister var blevet arresteret i forbindelse med, at den centrale valgkommission havde meddelt, at der var åbnet for tilmelding af kandidater til de lokale valg i området. Ifølge Shin Bet udgjorde de alle en sikkerhedsrisiko for området.

Mohammed Abu–Kwaik

Abu-Kwaik er en fremtrædende Hamas-profil på Vestbredden. Han var blandt de 400 Hamas-medlemmer, som den israelske Rabin-regering i 1992 deporterede til teltlejren Marj al-Zohour i et nøgent bjergområde ved grænsen til Libanon. Hans hustru og tre af hans børn blev dræbt i 2003, da en israelsk tank skød mod hans bil. Han blev for nylig valgt ind i den palæstinensiske centrale valgkommission som eneste repræsentant fra Gaza.

Israel og Fatah samarbejder

Khoury citerer en Hamas-udtalelse: ”Timingen af arrestationerne viser et åbenlyst forsøg fra Israels side på at påvirke forberedelsen af valget og forhindre Hamas-medlemmer på Vestbredden i deres valgaktiviteter.”

Talsmanden Abu Zuhru kædede arrestationen sammen med andre skridt, der var blevet taget af det palæstinensiske sikkerhedsapparat mod Hamas- medlemmer på Vestbredden med det formål at svække bevægelsen, men han vurderede, at anholdelserne snarere ville styrke Hamas i ’den palæstinensiske gade’.

Samtidig opfordrede Hamas Fatah-regeringen i Ramallah til at standse sin arrestationskampagne imod Hamas-aktivisternes arbejde i forbindelse med kommunalvalget.

Ifølge Khoury opfordrede den politiske ledelse af Hamas de internationale organisationer til at lægge pres på Israel for at løslade Abu-Kwaik og garantere en transparent valgproces.

De opstillede partier

Middle East Monitor  skriver den 26. august, at Hamas udtaler, at det er en national pligt at deltage i kommunalvalgene, og at de fremlægger valglister med kandidater til kommunalrådene, der ikke repræsenterer Hamas, men er udpeget på grund af deres indsats i samfundet: I akademiske stillinger, i de liberale erhverv, i administrationen eller i internationale sammenhænge.

Abu Eita, der er talsmand for Fatah i Gaza, har meddelt, at der er fremlagt kandidatlister fra alle kommuner i Gaza.

Fire mindre partidannelser optræder på en fælles liste.

Den 26. august meddeler Gazas indenrigsministerium, at alt det nødvendige arbejde i forbindelse med valghandlingerne i Gazastriben er på plads.

Valgkommissionen vil fremlægge de endelige lister med de officielle kandidater den 29. august.

About The Author