Israels hær dræbte fem palæstinensere i januar – uden grund

Af Ole Olsen

– Når israelske soldater har dræbt en palæstinenser er forklaringen oftest, at det var nødvendigt selvforsvar eller for at beskytte mulige ofre. En gennemgang fra januar i år giver et andet billede.

Journalisten Joshua Leifer fra +972Magazine har kigget på omstændighederne ved israelske drab på 5 palæstinensere ved 5 forskellige episoder i januar og skriver, at det var helt ubegrundet at dræbe de pågældende. Han skriver at de ikke udgjorde ikke nogen alvorlig trussel ifølge den israelske menneskeretsorganisationen B’Tselem som følger voldshandlinger knyttet til besættelsen og blokaden.

De 5 episoder

Den første fandt sted 3. januar ved landsbyen Deir Nidham nordvest for Ramallah, hvor en dreng på 16 år, Musab a-Sufi, blev dræbt. Han havde sammen med andre på afstand kastet sten mod israelske soldater. Han blev skudt i halsen af en soldat som befandt sig ca. 60 meter væk og døde øjeblikkeligt. Ifølge et vidne havde han ikke engang en sten i hænderne, da soldaten affyrede en salve.

Den anden fandt sted dagen efter, 4. januar, i forlængelse af begravelsen af den 16-årige. Her skød soldater en 19-årig palæstinenser, Muhammad Awad, i hovedet fra 20 meters afstand. Heller ikke han udgjorde aktuelt nogen nævneværdig trussel mod soldater eller andre.

Den tredje episode skete 11. januar, hvor israelske soldater bemandede et midlertidigt tjekpoint nær Nablus. Her opstod der sammenstød mellem dem og en gruppe palæstinensere. De kastede på et tidspunkt sten mod to militære Jeeps som ville passere. Fra den ene blev der på ca. 30 meters afstand affyret en salve på mindst 20 skud. Et af dem dræbte den 17-årige palæstinenser Ali Qinu i hovedet.

Det fjerde drab fandt sted samme dag ved det israelske hegn mellem Gaza-striben og Israel, hvor soldater I Israel Defense Force, IDF, skød Amir Abu Masa’ed i armhulen hvilket var dødeligt.

Det femte drab fandt sted på Vestbredden ved landsbyen al-Mughayir, hvor den 16-årige Layth Abu Na’im blev skudt fra en militær Jeep ca. 20 meter væk. Ifølge hospitalet i Ramallah var han blevet dræbt da en gummibeklædt kugle trængte gennem hans hjerneskal

Ifølge artiklen finder B’Tselem, at ingen af drabene i disse tilfælde levede op til bestemmelserne I IDF’s regulativer om hvornår der må skydes med skarpt for at dræbe. Soldaterne eller andre var ikke udsat for nogen stor fare i de pågældende tilfælde, men valgte alligevel at skyde. Det bør bemærkes at der i de 5 tilfælde var tale om skud i hoved eller overkrop, mens et skud i benene næppe ville være dræbende.

Organisationen har iflg. artiklen endvidere udtalt, at drabene ikke gav nogen (militær) mening og indeholder et signal om, at der i IDF er ligegyldighed over for palæstinensiske liv.

Statistik over dræbte i konflikten

Den israelske organisation B’Tselem (en af de organisationer som har modtaget dansk støtte, men hvor det lige nu er uklart hvad der sker fremover) følger bl.a. med i hvad der sker i de besatte områder og Israel med hensyn til døde som følge af den politisk/militære situation. En oversigt finde her.

B’Tselem viser, hvad der er sket fra 2009 og frem til udgangen af januar 2018 og deler de dræbte op i en række kategorier. Det store tal er palæstinensere dræbt af israelske sikkerhedsstyrker, hvor opgørelsen viser 3.136, heraf 39 dræbt i Israel. 34 palæstinensere blev i perioden dræbt af andre israelere end soldater, fx bosættere. Israelske styrker dræbte tillige 8 udlændinge.

Opgørelsen af dræbte israelere viser at 88 israelske soldater blev dræbt af palæstinensere, mens antallet af civile israelere var 83. Hertil kommer 8 udlændinge, dræbt af palæstinensere.

Det største antal dræbte palæstinensere var i Gaza – heraf langt de fleste under det israelske angreb og efterfølgende kamphandlinger i 2014, den såkaldte ”Operation beskyttende skærm”. Det samlede antal israelsk dræbte palæstinensere i Gaza i perioden er opgjort til 2.727, mens 45 israelske soldater blev dræbt i Gaza.

På Vestbredden er tallene meget mindre, idet antal israelsk dræbte palæstinensere her var 397 i perioden – mod 68 dræbte israelere. I Israel blev der dræbt lidt flere israelere (58) end palæstinensere (44).

Hvorfor tallene ser ud som de gør, vil sikkert blive udlagt forskelligt, men det står lysende klart, at der dræbes langt flere palæstinensere end israelere.

Som beskrevet ovenfor er en af forklaringerne, at de israelske styrker hverken følger IDF’s egne regler eller almindelige regler om at indgreb skal være proportionale med de konkrete trusler. Det dæmper næppe heller vreden i Gaza eller på Vestbredden, at de israelske soldater bogstaveligt talt er hurtige på aftrækkeren.

About The Author