Israels hær straffer soldat for kritik af racisme, mens racisme er okay

Shachar Berrin taler i TV-programmet New Arab Debates
Shachar Berrin taler i TV-programmet New Arab Debates

Israelske soldater har udstrakt ytringsfrihed, når det gælder offentlige ytringer af sympati for eller støtte til kammerater, hvis brutalitet overfor palæstinensere i de besatte områder udløser strafferetlige konsekvenser. Men har man dårligt at sige om besættelsen og racisme blandt soldaterne, er sagen en anden.

Det måtte den israelske soldat Shachar Berrin sande, efter at han som tilskuer i debatprogrammet New Arab Debates havde ladet munden løbe og fortalt om overgreb mod palæstinensere i de besatte områder og om den racistiske indstilling, han mener er almindelig blandt soldaterne i de besatte områder.

En uge i spjældet

Kun 12 timer efter en TV-optræden blev den 19-årige soldat kaldt til sin kaserne og idømt en uges fængsel for at have ladet sig interviewe og for at have deltaget i et politisk møde uden hærens tilladelse.

Shachar Berrins udtalelser, der altså ikke var blevet overset af de myndigheder, der overvåger det militære personales optræden i den israelske offentlighed, faldt den 14. maj i programmet, der produceres af den tyske TV-station Deutsche Welle og har den forhenværende BBC journalist Tim Sebastian som vært.

Programmets præmis, »Besættelsen ødelægger Israel«, blev debatteret af den israelske menneskerettighedsaktivist og medlem af venstrefløjspartiet Meretz Uri Zaki på den ene side, og den højreorienterede forretningsmand Dani Dayan på den anden.

Læs »Israel will imprison soldier, 19, for publicly criticizing the occupation« hos Mondoweiss

Israels lykke er ikke alt

Det var en henvisning af Dani Dayan til Israels elvteplads på en liste over verdens lykkeligste lande, der fik Shachar Berrin til at bede om ordet.

– Det blev nævnt, at Israel er det 11. lykkeligste land i verden. Andre organisationer og institutioner sætter placeringen midt i 30erne eller andre steder, men det er ligegyldigt. Jeg mener, at det, der gør et land godt, ikke handler om det er lykkeligt eller ej, men om etikken og moralen i landet, sagde Shachar Berrin.

Og den etik og moral har ifølge Berrin ikke så gode kår blandt soldater, der som han selv er udsendt af Israel til at opretholde den besættelse, der har varet siden 1967, og som et næsten enstemmigt internationalt samfund betegner som ulovlig.

– Når soldater … når vi på daglig basis bliver trænet og overtalt til at kue og ydmyge folk og betragte andre mennesker som mindreværdige, tror jeg, at det siver ind. Og jeg tror, at soldaterne tager det med sig, når de tager hjem, sagde Berrin.

Se »The occupation is destroying Israel« hos New Arab Debates

Politisk motiveret straf

Hærens disciplinstraf til Shachar Berrin har vakt opmærksomhed blandt israelske kritikere af besættelsen. Ikke kun på grund af straffens hårdhed, men i kontrast til den lange snor, som israelske soldater har til at ytre sig racistisk og hadefuldt om de besatte palæstinensere.

En af disse kritikere, journalisten Gideon Levy fra den israelske avis Haaretz, peger på, at den åbenmundede soldat ikke som de militære myndigheder påstår, havde været til politisk møde eller ladet sig interviewe, men alene havde deltaget som tilskuer i det tyske TV program.

Haaretz journalisten peger også på, at den israelske hær ikke har for vane at være emsig i håndhævelse af forbuddet mod offentlige ytringer, når ytringerne ikke er kritiske overfor besættelsen.

Gideon Levy peger på en sag om soldaten David Hanahalawi, der efter at være blevet dømt for mishandling af en palæstinenser, modtog offentlige støtteerklæringer fra kolleger, der ikke mente at det kunne være rigtigt, at han skulle straffes for at passe sit arbejde.

Når soldater bliver filmet med hadefulde slogans, eller når de offentligt identificerer sig med David Hanahalawi, der fik støtterklæringer fra hundreder af soldater på de sociale medier – tænker ingen på at stille dem for retten.

Men hvis en soldat drister sig til offentligt at sige, at hans kolleger mishandler og ydmyger palæstinensere, rykker den israelske hær hurtigt for at straffe og kue til tavshed. Det er, hvad der skete med Shachar Berrin, skriver Gideon Levy i Haaretz.

Læs »Soldier pays the price for criticizing the Israel army« hos Haaretz

About The Author