Palæstina – en brik i Saudi Arabiens, Israels og USA’s bud på en ny mellemøst strategi vendt imod Iran

Af Marianne Risbjerg Thomsen

– Den 9.11 skrev Omar Karmi således i The Electronic Intifada: ”Den saudiske kronprins Mohammad bin Salmans aggressive forsøg på at konsolidere sin magt både ude og hjemme kan meget vel få voldsomme konsekvenser for Palæstina, hvor en skrøbelig forsoningsaftale fra den 12.oktober repræsenterer det bedste håb i lange tider for 2 millioner palæstinensere i Gaza – nemlig håb om en forbedring af umenneskelige livsvilkår efter 10 års isolation påtvunget af Israel og Ægypten.”

Rafah overgangen mellem Ægypten og Gaza

Ifølge Omar Karmi kan dønningerne fra Saudi Arabien ødelægge den allervigtigste del af forsoningsaftalen, nemlig åbningen af Rafah overgangen mellem Ægypten og Gaza, den eneste åbning til verden udenfor, som den ægyptiske præsident Al-Sissy med meget sjældne undtagelser har holdt hermetisk lukket de sidste 4 år i et samarbejde med Israel.

Uden sådan en åbning vil der ikke komme nogen økonomisk fremgang i Gaza, og der vil ligeledes ikke være noget incitament til at udarbejde en forsoningsaftale.

Mahmoud Abbas’ rolle

Den 7. november havde den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas uventet et møde i Saudi Arabien med Kong Salman, hvor de dels diskuterede USA’s bestræbelser for at genoplive fredsprocessen sammen med Israel, dels diskuterede de palæstinensiske forsoningsbestræbelser.

Begge emner er centrale for Saudi Arabien og Israel i deres forberedelse af et opgør med et muligt fremtidigt iransk atomvåben.

I denne komplicerede kabale kan hverken Saudi Arabien, Israel eller Mahmoud Abbas tillade, at Hamas, der har accepteret at koordinere militære aktioner med Abbas’ Fatah bevægelse, fastholder sin beslutning om ikke at nedlægge sin bevæbnede arm, Qassam Brigaden, før Israel ophæver besættelsen af Palæstina.

Dårlige udsigter for en forsoning

Indtil nu er det Hamas, som har kæmpet mest for, at forsoningen skal lykkes: – De har opfyldt Abbas krav om at nedlægge den komité, de oprettede i foråret 2017 til at administrere hverdagen i et kriseramt Gaza, de har overgivet tidligere tiders skatteopkrævning fra de to overgange Erez og Kerem Shalom mellem Gaza og Israel til Abbas . De har arresteret de salafistiske smågrupper i det sydlige Gaza, som konstant truer med at skyde deres usle raketter ind i Israel, de samarbejder med Ægypten om at bygge en bufferzone på den palæstinensiske side af grænsen ind til Ægypten.

Abbas respons

Men Abbas har ikke givet noget. Overgangene er forblevet lukkede, og Abbas har endnu ikke gennemført de lovede ophævelser af de økonomiske sanktioner, som han pålagde Gaza i april, og som sendte befolkningen ned i den ultimative elendighed med 2 timers elektricitet i døgnet og stop for finansiering af sundheds-system, skoler og lokal administration. Tværtimod har han ifølge Middle East Monitor skåret yderligere i de økonomiske aftaler med Gaza for at tvinge Hamas til at begrænse en mulig iransk indflydelse i Gaza, som er blevet aktuel efter at Saudiarabien har tvunget Qatar til at standse sine økonomiske gaver til Gaza.

Abbas støtter Israels bekæmpelse af tunnelsystemet i Gaza

Middle East Monitor sætter også et stort spørgsmålstegn ved Mahmoud Abbas’ vilje til at følge op på de beslutninger, man enedes om ved forsoningsmødet i Cairo 12. oktober, og som gav ham den fulde politiske og administrative magt over Gaza:

”Der er beviser på, at Abbas hovedformål med forsoningsprojektet handler om at udradere Hamas’ mulighed for militær modstand mod Israels besættelse. Kilder tæt på Abbas udtaler, at overgivelsen af magten over Gaza til Abbas drejer sig om magten både på og under jorden i Gaza. Det vil sige, at Abbas ikke vil tillade den fortsatte eksistens af det defensive og offensive netværk af tunneller, som modstandsbevægelsen har opbygget under jorden, og som udgør den vigtigste defensive strategi overfor israelernes brug af luftvåben og armerede militære køretøjer under deres offensiver mod Gazas befolkning.”

’Positivt’ skifte i Abbas’ sikkerhedssamarbejde med Israel’

Middleeastmonitor henviser i samme artikel også til Israels Channel 2, som den 27. oktober afslørede, at der for nylig har været et dramatisk ’positivt’ skifte i sikkerhedssamarbejdet mellem Abbas’ regering PA og Israel.

Omar Karmi fra The Electronic Intifada konkluderer, at Abbas kan blive tvunget til at ophæve forsoningen, da han i dag er fuldstændig afhængig af amerikanernes mulige løfte om genoptagelsen af de fredsforhandlinger med Israel, der har været hans konstante bud på vejen til oprettelse af en palæstinænsisk stat – trods massiv modvilje i den palæstinensisk befolkning.

Ophævelse af forsoningsaftalen

Derfor vil Abbas ifølge Omar Karmi meget muligt – ” trods uoverskuelige konsekvenser”- vælge at ophæve forsoningsaftalen, fordi han er fedtet ind i henholdsvis Saudi Arabiens, USA’s og Israels bud på en ny mellemøst strategi vendt imod shiamagten Iran.

About The Author