Palæstinensisk filminstruktør vækker vrede i Israel.

Billede fra filmen Villa Touma
Den israelsk-palæstinensiske instruktør Suha Arraf har vakt israelsk vrede på Filmfestivalen i Venedig

En palæstinensisk instruktør meldt sig til filmfestivalen i Venedig med en palæstinensisk film. Det har vakt vrede hos Israels filminstitut, der har betalt for filmen, og derfor synes, at der må være tale om en israelsk film.

Det er ikke indholdet i den israelsk-palæstinensiske instruktør Suha Arrafs film Villa Touma, der har vakt bestyrtelse hos Israels filminstitut, selvom dens handling udspiller sig på et et kontroversielt tidspunkt i Israelernes og palæstinensernes fælles historie.

Anledningen til vreden er, skriver filmmagasionet Variety, at Suha Arraf har meldt Villa Touma til filmfestivalen i Venedig som en palæstinensisk film, selvom instituttet har betalt mange af de penge, der er gået til dens produktion.

Bedragerisk, uretfærdig, kynisk

Ifølge TV-stationen Aljazeera taler filminstituttet om bedrageri, mens Israels økonomi-minister Naftali Bennet fra partiet HaBayit HaYehudi (det jødiske hjem) kalder Suha Arrafs brug af termen palæstinensisk om sin film for »uretfærdig og uacceptabel«.
Kulturministeren Limor Livnat fra Likud mener, at der er tale om »kynisk misrepræsentation«.

Suha Arraf selv overfor Aljazeera på, at hun som Israelsk statsborger betaler sin skat, at der intet er i hendes kontrakt, der forpligter hende til at kalde Villa Touma for en israelsk film.

Og i et indlæg, der har været offentliggjort i den israelske avis Haaretz, og som kan læses på den britiske hjemmeside Open Democracy lægger hun vægt på, at det må betyde mere, hvad hun som kunstner mener, end hvad ministre og filminstitutter i den jødiske stat synes.

-Jeg er en araber, palæstinenser og borger i den israelske stat. Jeg har ret til at betone min nationalitet, når jeg præsenterer min film for verden, og der er ingen lov i Israel, der forbyder mig at gøre det. Sådan som jeg ser på det, er filmens identitet skaberens identitet, skriver hun.

 

 

About The Author