Politiarbejde eller politik?

 

Aktivist klædt ud som kontrolpost
Protest mod besættelsen

Den 12. juni nåede 3 unge jødiske bosættere på Vestbredden ikke bussen og besluttede i stedet at søge at blaffe fra Hebron-området til Jerusalem. De nåede ikke frem og er efter alt at dømme blevet kidnappet.

Den israelske reaktion var omgående at erklære, at Hamas skulle stå bag, helt uden hensyn til, at den øjensynlige kidnapning opstod ved at tilfælde ingen kunne planlægge, hverken politiske organisationer eller kriminelle. Danske medier har trods dette ikke vist skepsis overfor den israelske udlægning.

Israelerne har fulgt deres påstand om en politisk planlagt forbrydelse op med at foretage ca. 1.300 husundersøgelser og 330 palæstinensere er blevet arresteret, uden at der foreligger en sandsynliggørelse af, at de har noget med de 3 unges forsvinden at gøre. Et par bomber over Gaza (hvor kidnappernes umuligt kan befinde sig) er det også blevet til.

Heller ikke disse handlinger har ført til nævneværdige kritiske spørgsmål til Israel, om der nu også er tale om efterforskningsrelevante handlinger, eller hvad der egentligt er meningen med at tonse rundt som elefanter i en glasbutik, en adfærd der indtil nu har kostet 3 palæstinensere livet.

Israel har heller ikke forsøgt at få gang i et samarbejde med palæstinensisk politi, som der ellers er en god forståelse med, når det gælder om at undgå handlinger rettet mod bosættere eller besættelsesmagtens institutioner. Besværgelser og trusler overfor palæstinensiske myndigheder har det imidlertid ikke skortet på fra regeringschef Netanyahu.

Det er næppe tvivl om, at der er foregået en forbrydelse mod de 3 unge bosættere, men der heller ikke megen tvivl om, at den israelske regering bruger sagen politisk. Om dette sker for at fremprovokere palæstinensisk splittelse eller for at aflede opmærksomheden fra, at Israel i fredsforhandlingerne har isoleret sig selv, tør jeg ikke afgøre.

Men at den israelske reaktion på den formodede kidnapning mere er et stykke politisk arbejde end en indsats på at opklare sagen må være indlysende.

About The Author